Az Inda gépházblogja

Az haute couture avantgárd fenegyereke: Thierry Mugler

Sokan szeretik a divatot leválasztani a művészet fogalomköréről, pedig a divattervezők zömét ugyanaz az erő hajtja, mint minden művészt: az alkotás szeretete. Gondoljunk csak Thierry Muglerre, akinek kreativitása, provokatív couture bemutatói, zseniális darabjai a divattörténelem egyik legnagyobb alkotójává tették. 

Az a bizonyos Mugler ruha, ami ellopta a showt 

A divat és a művészet közötti határvonal közel sem olyan éles, mint ahogy azt gondolnánk: a zeneszerzők, szobrászok, grafikusok, táncosok, festők, és igen a divattervezők is, mind hasonlóan dolgoznak: ihletet gyűjtenek a körülöttük lévő világból, majd művészi formába öntik érzéseiket.

A divattervezők számára a textil olyan, mint a festőknek a vászon: egy eszköz, amivel a képzeletüket kivetíthetik.  Így használja az anyagot Thierry Mugler is, akinek egyik archive kreációját viselte Cardi B, méghozzá az idei Grammy-díjátadón. Az esemény után a sajtó tele volt a kagylóhéjra emlékeztető darabban pózoló Cardi B fotójával, és persze az avantgárd tervező nevével. Érthető, hogy a ruha ellopta a showt, hiszen az avantgárd tervező couture alkotásai a mai napig zseniálisak.

A kilencvenes évek provokatív sztárja volt

Thierry Mugler divatháza húsz évig uralta a divatipart, és talán nem túlzás azt állítani, hogy ő volt az egyik legelrugaszkodottabb alkotó a divatvilág haute couture szcénájában. Vizualitása, fantáziája, komplex gondolkodása nem ismert határokat, divatbemutatói, határozott darabjai messze meghaladták a kor szellemét. Pont az volt benne az izgalmas, hogy nem lehetett tudni, mivel fog előrukkolni, hogyan fogja ámulatba ejteni, vagy épp sokkolni a közönségét.

A Cardi B által viselt ruhák - mert három is volt rajta az est alatt - egyébként Mugler karrierjének és egyben a divattörténelem egyik legmeghatározóbb, (1995-ös őszi/téli) showján lettek bemutatva. A showról már az is sokat elmond, hogy egy órán keresztül zajlott a párizsi Cirque d’Hiver nevű, híres cirkuszban. Fellépett a kilencvenes évek teljes szupermodell gárdája, ott volt a modellek között Kate Moss, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Elle MacPherson, Claudia Schiffer - csak hogy a legismertebb neveket említsük. A divatbemutató egyetlen hatalmas és őrült performansz volt: a modellek futurisztikus kreációkban, eltúlzott mozgással, pózokkal, erős mimikával játszottak a közönségnek, vagy épp rágyújtottak a színpad kellős közepén.

A kilencvenes években Mugler már óriási névnek számított a szakmában, olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint a popcsillag George Michael, akinek legendás Too Funky-klipjében is az ő kreációit viselik a szupermodellek. Ebben a videóban láthatjuk Emma Wiklund-ot a ma már kultikus darabnak számító latex szerelésben, ami a pletykák szerint igen kényelmetlen volt, és állítólag folyton polírozni kellett a forgatás előtt, hogy ne legyenek rajta ujjlenyomatok.

bd17c2b4a0c957e5702962334b98af64.jpg A híres latex szerelés

Mugler, mint ahogy a legnagyobb művészek, folyamatosan feszegette a saját és a szakma határait, alkotásai rendre szembementek az haute couture szigorú szabályaival. Munkái nagy hatással voltak a kétezres évek elején befutott fiatal popikonokra is, Beyonce-nak például egy darabig művészeti tanácsadója volt, Lady Gaga pedig arra kérte a couture-mestert, hogy tervezzen neki személyes darabokat. 

201803272011-cfda-fashion-awards-a.jpgLady Gaga Mugler ruhában

Kiállítást a mesternek!

Mugler divatháza az elmúlt évtizedben sok változáson ment keresztül, lettek kozmetikai termékei, ahogy ma már a férfiaknak is tervez a kreatív csapata. És ugyan már nem az ő provokatív divatbemutatóiról beszél a fél világ, erőteljesen strukturált, látványos munkáival végérvényesen beírta nevét a divattörténelembe. Nem véletlen, hogy korunk legnagyobb celebjei a mai napig örömmel viselik a tervező ikonikus darabjait, persze couture jellegükből fakadóan csak nagy eseményeken.

A hozzám hasonló "földi halandóknak" marad az, hogy maximum kiállításon csodáljuk meg a műveit. Bár ahhoz sem elég a szomszédba menni, ugyanis sajnos tőlünk elég messze, Kanadáiban rendezték meg, ahol a Montreal Museum of Fine Arts ad otthont több mint 140 ruháját, és szkeccseit is felvonultató tárlatának. Reméljük, egyszer megtekinthetők lesznek Európában is.

süti beállítások módosítása